NÉPSZAVAZÁS AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÉRT
NÉPSZAVAZÁS AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÉRT
Menü
 

Fórum

Csevegő

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szavazás
A népszavazásról
Szükség van most a népszavazásra az állampolgárságról?

Igen, szükség van rá
Nem, nincs rá szükség
Jobb lett volna későbbre időzíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szavazás a kettős állampolgárságról
Igennel vagy nemmel fog szvazni ?

Igennel
Nemmel
Nem megyek el szavazni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Meliyk párt szimpatizánsa vagy tagja vagy?

MIÉP
Jobbik
MIÉP-Jobbik együtt
FIDESZ
KDNP
MDF
MSZP
SZDSZ
Egyéb jobboldali párt
Egyéb baloldali párt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
A nemzetegyesítésről
Hogyan lehet a magyarságot egyesíteni egy erővé kovácsolni a XXI.században ?

Területi autonómiák segítségével
A kettős állampolgárság segítségével
Területi autonómiák és állampolg.együtt
Revízió követelése
Elegendő az EU csatlakozás
Népszavazással
Gazdasági régiók létrehozásával
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Hírek
Hírek : Ma is aktuális téma

Ma is aktuális téma

  2007.06.13. 13:30

Archív cikk 2004-ből, www.aprilisiifjak.hu. Vannak az ügyek és vannak az Ügyek. Egy nemzet Ügyei, amelyekkel kapcsolatban normális esetben nem lenne helye széthúzásnak. Normális esetben. Ehhez azonban az erkölcsi megfontolásokat legalább időnként előbbre helyező politikusok is kellenének. Sajnos a kettős állampolgárság ügye is a nagy magyarországi politikai erőfitogtatás eszköze lett.

Kedvezményes honosítás a határon túli magyaroknak
2004.11.09.
BM


"A Himnusz költője, Kölcsey Ferenc, ha ma élne, nem érvényesülhetne az anyanyelvén, nem intézhetné hivatali ügyeit magyarul, Magyarországra csak 500 euró felmutatása árán léphetne be, fél évben csak 90 napot tölthetne itt, s ha valamiért túllépné ezt az időt, az idegenrendészet hosszú időre kitiltaná az országból." - olvasható a kettosallampolgarsag.hu című weblapon. A decemberi népszavazáson igenre buzdító oldalon olvasható az is, "hogy ha Kölcsey Ferenc ma élne, román állampolgár lenne, hiszen szülőfaluja, Sződemeter ma Romániához tartozik. Kölcsey Ferenc, ha ma élne, bizonyára szeretne magyar állampolgár lenni. De csak sok-sok felesleges keserűség és felesleges akadály árán lehetne hivatalosan is magyar a Himnusz költője. Ezért Kölcsey Ferenc, ha ma élne, csatlakozna a Magyarok Világszövetsége kezdeményezéséhez: magyar állampolgárságot minden magyarnak!"


A kezdeményezéshez számos kulturális - és civil szervezet kapcsolódott, miközben a pártok között is elkezdődött a politikai kötélhúzás az ügyben. Sajnos megint az a helyzet állt elő, mint több ügyben már korábban is, hogy lényegi információk tisztázatlanok, amelyek valóban segíthetnék az állampolgárokat a döntésben. Így például fontos lenne, ha legalább sarokszámaiban tisztázottak lennének, hogy mekkora "terhet" jelentene mindez az országnak. Mert erkölcsileg nem kérdés, hogy támogatni kell az ügyet, viszont sok honfitársunk lehet, hogy éppen amiatt nem megy el, vagy szavaz nemmel a népszavazáson, mert sikerrel "szólította meg" a jelenlegi kormánypártok "nem-es" propagandája, ami éppen a roppant terhekre hivatkozik. Az ellenzéknek, valamint a támogató szervezetek szakértőinek ismertetni kellene, hogy ténylegesen mekkora költségvetési kiadásokkal járhat a kettős állampolgárság megadása. Mielőbb.


Orbán Viktor a napokban ezzel kapcsolatban már ismertetett egy igen valószínűtlen verziót. A kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak a volt miniszterelnök szerint ugyanis egyetlen petákkal sem terheli meg a költségvetést. Mint mondta, azok riogatják ezzel az embereket, akik nemrég még 23 millió román munkavállaló beözönlésére figyelmeztettek. Orbán Viktor szerint a népszavazás arról szól - ebben viszont már egyet kell érteni vele, hogy adunk-e európai útlevelet az Erdélyben, a Délvidéken, Kárpátalján vagy Horvátországban élő magyaroknak és hogy akarunk-e adni a szabadságunkból nekik is. A nagyobbik ellenzéki párt szerint a kettős állampolgárság révén megtörténne a magyar nemzet szellemi újraegyesítése, a magyar útlevél pedig hozzásegítené az Európai Unión kívüli országokban élő magyarokat, hogy vízum nélkül utazhassanak Magyarországra akkor is, amikor ott már bevezetik a schengeni vízumpolitikát.


A magyar kormánypártok azonban - úgy tűnik - makacsul ragaszkodnak eddigi álláspontjukhoz, azaz nem támogatják a kettős állampolgárság megadását. Sőt, kizárólag pénzügyi indokokra hivatkozva, kifejezetten a nemmel való szavazásra buzdítják a kormánypárti szimpatizánsokat. Erre a magatartásra - ami minden erkölcsi megfontolást és nemzetpolitikai szempontot figyelmen kívül hagy - nincs magyarázat.


A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a más országban élő magyarok közül csak az kaphat magyar állampolgárságot, aki évek óta itt él és itt is dolgozik Magyarországon. Ennek megváltoztatását célozza a népszavazás, amely Magyarországra áttelepülés nélkül is lehetővé kívánja tenni az állampolgárság megszerzését, vagyis a kedvezményes honosítást.


Háttér


• Amennyiben a népszavazáson résztvevők többsége de legalább a szavazásra jogosultak egynegyede igennel szavaz, a parlament köteles olyan törvényt hozni, amely alapján minden, a jelenlegi Magyarországon kívül élő magyar igényelheti a magyar állampolgárságot. Nem automatikusan kapják majd meg, kérvényt kell benyújtaniuk, amelyben a magyar nemzetiségüket igazolniuk kell. Az igazolásra alkalmas lehet a szomszédos országokban élő magyaroknak az elmúlt években adott Magyar Igazolvány, de más megoldásról is dönthet az országgyűlés.


• Franciaországban és Olaszországban is létezik törvény a kettős állampolgárságról, így az unió nem ellenezheti a kezdeményezést, hiszen egy náluk régóta bevett, jól működő rendszerről szavazunk majd decemberben.


Miről szavazunk?


A közel félmillió támogató aláírással kezdeményezett népszavazáson az alábbi kérdésben kell döntenünk:


"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19.§ szerinti "Magyar Igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"


Több információ, cikkek és fotók:


Miért igen?


www.kettosallampolgarsag.hu


www.valasztas.hu


Honosítási kedvezmények Európában és Magyarországon


Állampolgárság és nemzetpolgárság (a kettős vagy a többes állampolgárságról)I.


Állampolgárság és nemzetpolgárság (a kettős vagy a többes állampolgárságról)II.


Állampolgárság és nemzetpolgárság (a kettős vagy a többes állampolgárságról)III.


www.huembwas.org


Igenre buzdít a katolikus egyház


Nagyvárad - Budapest gyalogos zarándoklat


Egy levél odaátról - Tisztelt nemmel szavazók!


Böjte Csaba levele


Az érem két oldala


Magyarság - Határok - Állampolgárok


Még egy lehetőség


Hol a lelkiismeret?


Mi lenne, ha empátiával dilemmáznánk?


A legfájóbb ütés


"Ki újra kopog, annak ajtót nyitnak majd"

 
Az IGEN támogatói

www.nemzetidal.gportal.hu

www.maghar.gportal.hu

www.hajrajobboldal.atw.hu

http://www.nemzetidal.gportal.hu  

 
Jelenlegi látogatók
látotagó olvassa a lapot.
 
Látogatottság
Indulás: 2007-03-26
 
A kettős állampolgárság

Kettős állampolgárság - adatok, állásfoglalások, elemzések

Miért félnek az autonómiától és a kettős állampolgárságtól ? tovább >>

Ismét népszvazás az állampolgráságról >>

Eva Maria Barki beszédei>>

             

          

 
Egy nemzetben gondokodás honlapja

 
Partner oldalak

Üdvözöl a(z) Magyar Ifjúság

 

 

 Magyar Ellenállás

 

 
Bannerünk

A nagyításhoz tovább >>

 
Hírportálok
 
Csevegő

 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu