NÉPSZAVAZÁS AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÉRT
NÉPSZAVAZÁS AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÉRT
Menü
 

Fórum

Csevegő

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szavazás
A népszavazásról
Szükség van most a népszavazásra az állampolgárságról?

Igen, szükség van rá
Nem, nincs rá szükség
Jobb lett volna későbbre időzíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szavazás a kettős állampolgárságról
Igennel vagy nemmel fog szvazni ?

Igennel
Nemmel
Nem megyek el szavazni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Meliyk párt szimpatizánsa vagy tagja vagy?

MIÉP
Jobbik
MIÉP-Jobbik együtt
FIDESZ
KDNP
MDF
MSZP
SZDSZ
Egyéb jobboldali párt
Egyéb baloldali párt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
A nemzetegyesítésről
Hogyan lehet a magyarságot egyesíteni egy erővé kovácsolni a XXI.században ?

Területi autonómiák segítségével
A kettős állampolgárság segítségével
Területi autonómiák és állampolg.együtt
Revízió követelése
Elegendő az EU csatlakozás
Népszavazással
Gazdasági régiók létrehozásával
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Hírek
Hírek : Székelyföldön ülésezett az MVSZ - visszhangja a román sajtóban

Székelyföldön ülésezett az MVSZ - visszhangja a román sajtóban

  2007.05.31. 21:59

2007.05.31. HunHír - Pünkösd hetében a Székelyföldön ülésezett a Magyarok Világszövetségének Küldöttgyűlése. A szervezet legfőbb döntéshozó testülete az MVSZ 69 éves történetében először tanácskozott a trianoni határokon kívül. A Küldöttgyűlés célul tűzte ki magának a székely nép önrendelkezési törekvéseinek támogatását, ezért jelmondata: Székelyföld örök.

 

Székelyföld örök

Pünkösd hetében a Székelyföldön ülésezett a Magyarok Világszövetségének Küldöttgyűlése. A szervezet legfőbb döntéshozó testülete az MVSZ 69 éves történetében először tanácskozott a trianoni határokon kívül. A Küldöttgyűlés célul tűzte ki magának a székely nép önrendelkezési törekvéseinek támogatását, ezért jelmondata: Székelyföld örök.

A Lövétén, Csíkkozmáson és Gyergócsomafalván ülésező testület díszes emléklappal tüntette ki azokat a székely polgárokat, akik hozzájárultak a székely nemzeti szimbólumok, és a székely nemzeti értékek - például a rovásírás, avagy a székely ABC - átörökítéséhez.
A Küldöttgyűlés székely nemzeti zászlóval ajándékozta meg azokat az önkormányzatokat, amelyek vállalták, hogy településnévtáblájukon székely abc-vel is kiírják a település nevét, és az önkormányzat épületére az állam és az Európai Unió zászlaja mellé kiteszik a székely nemzet zászlaját is. A több mint harminc adományozott székely zászló jelzi, hogy az MVSZ javaslata nyitott szívekre talált.
A Küldöttgyűlés mindhárom helyszínén, többezer példányban kiosztották Varga Csaba, A székely ABC című tanulmányát: "a magyar nyelvhez a székely abc illeszkedik a leginkább, mégpedig egyedülálló tökéletességel, mert ehhez (vagyis a ma magyarnak nevezett ősnyelvhez) találták ki a végtelen távoli időkben. S az összes hasonló ABC (latin etruszk, ógörög, föníciai, és a többi) ennek az ABC-nek csak kései, töredékes változata."

A román hatalom reagálása nem késett sokáig. Hargita megye prefektusa már két nappal a gyűlés után, 2007. május 30-án kelt, 1895. sz. átiratában felszólította Gyergyócsomafalva polgármesterét, hogy állítsák helyre a törvényes rendet, mondván, hogy a kétnelvű településnévtáblák ügyét rendező törvény nem engedélyezi a három nyelvű – román-magyar-székely (sic!) – feliratozást.

Ez igaz, jelentette ki a hatalom reagálására a gyergyócsomafalvi székely tanács képviselője Ambrus Albert-Árpád, de a törvény nem is tiltja a székely ABC használatát.

Átírata megküldésére alighanem a román nyelvű Gardianul-ban egy nappal korábban megjelent tudósítás ihlethette a prefektust. Idézünk pár gondolatot a GARDIANUL c, napilap, 2007. május 28. számában HÁROMNYELVŰ: ROMÁN, MAGYAR, ÉS SZÉKELY FELIRATOK JELENTEK MEG HARGITA MEGYÉBEN c. írásából.
Vasárnap, a Csíksomlyói pünkösdi rendezvények mellett, a Hargita megyei Gyergyócsomafalván zajlott a Székely Székek küldötteinek gyűlése. A község központjában elhelyezkedõ székesegyházban lezajlott mise után, ahol jelen volt Dr. Czirják Árpád püspök is, koszorúkat helyeztek el a templomkertben lévő második világháborús magyar hősök emlékművénél és Kossuth Lajos szobránál.
Az USA-beli Magyarok Világszövetsége elnöke, Patrubányi Miklós beszédet tartott, amelyben szóba hozta az autonómia ügyét is. ... A Magyarok Világszövetségének elnöke elmondta, hogy mindenik polgármesteri hivatal kellene kövesse Gyergyócsomafalva község példáját, ahol a bejáratnál és kimenetelnél a falutáblán magyarul, székelyül és románul jelenik meg a település neve, ugyanakkor a polgármesteri hivatalok és helyi tanácsok az intézmények ki kellene tegyék a piros, fehér, zöld, nappal és holddal ellátott székely zászlót. http://www.gardianul.ro/2007/05/29/linia_fierbinte-c5/in_harghita_au_aparut_inscriptii_trilingve_in_romana_maghiara_si_secuiasca-s95375.html

Gardianul cikke néhány helyen pontosításra szorul:

* Gyergyócsomafalván nem a Székely Székek küldötteinek gyűlése, hanem a Magyarok Világszövetsége Küldöttgyűlése zajlott.
* A község központban lévõ templom igaz, hogy elég nagy méretű, de nem székesegyház.
* Dr. Czirják Árpád nem püspök, hanem érseki helynök és pápai prelátus, és nem volt jelen az ünnepségen.
* A második világháborús emlékmű igazából elsõ világháborús, mert 1936-ban készült, és utólag kerültek rá a második világháborús hősök, illetve az 1848-as honvédek (a ’90-es évek közepén).
* A Magyarok Világszövetsége nem az USA-ban működik, csak az USA-ban is vannak tagjai.
* Patrubányi eredetileg Patrubány.
* A falutáblán nem székelyül van kiírva a település neve, hanem magyarul, csak székely rovásírással; a feliratok sorrendje nem magyar, székely, román, hanem román, magyar és székely (fentről lefele, ezt a cikkhez mellékelt fénykép is bizonyítja).
* A székely zászló nem piros, fehér, zöld nappal és holddal, hanem kék színű aranynappal és növekvő ezüstfélholddal a közepén egy aranycsíkkal.

HunHír.Hu - MVSZ sajtószolgálat nyomán, a kép a kuruc.inforól származik

 
Az IGEN támogatói

www.nemzetidal.gportal.hu

www.maghar.gportal.hu

www.hajrajobboldal.atw.hu

http://www.nemzetidal.gportal.hu  

 
Jelenlegi látogatók
látotagó olvassa a lapot.
 
Látogatottság
Indulás: 2007-03-26
 
A kettős állampolgárság

Kettős állampolgárság - adatok, állásfoglalások, elemzések

Miért félnek az autonómiától és a kettős állampolgárságtól ? tovább >>

Ismét népszvazás az állampolgráságról >>

Eva Maria Barki beszédei>>

             

          

 
Egy nemzetben gondokodás honlapja

 
Partner oldalak

Üdvözöl a(z) Magyar Ifjúság

 

 

 Magyar Ellenállás

 

 
Bannerünk

A nagyításhoz tovább >>

 
Hírportálok
 
Csevegő

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!